روزنامه آسمان

روزنامه آسمان به مدیری و سر دبیری (محمود عرفان) در طهران تاسیس و شماره دوم آن در تاریخ شنبه ۲۹ ذیحجه ۱۳۴۱ قمری مطابق ۲۱ اسد ۱۳۰۲ شمسی و ۱۲ اوت ۱۹۲۳ میلادی منتشر شده است . روزنامه آسمان هفته سه شماره روزهای دو شنبه، چهارشنبه و جمعه در چهار صفحه بقطع بزرک منتشر و در مطبعه سربی ( بسفور شعبه چهار ) طبع میشده است ، جای اداره : طهران – خیابان صاحب اختیار و بهای آن یکساله داخله ۸۰ قران ، خارجه یکصد قران ، شش ماهه ۴۵ قران ۶۰ قران . تک شماره ۶ شاهی . قیمت اعلانات صفحه اول سطری د و قران ؛ صفحه ۲ و ۳ سطری یک قران و صفحه چهار سطری دهشاهی.

سره قاله شماره دوم تحت عنوان ( انگلیس و عالم اسلام ) بقلم : ۱. عمیدی که از از کارمندان اداره روزنامه بوده نوشته شده و بدینقسم شروع میشود : « روز جمعه عموم طبقات طهران در اظهار نفرت از عملیات مامورین انگلیس در بین النهرین شرکت جستند ۲۰۰۰ پس از سرمقاله اخبار داخله و در صفحه دوم ترجمه خلاصه از داستان ( ماکدولین ) بقلم م . عرفان ( محمود عرفان مدیر روزنامه ) و در پاورقی روز نامه زمان (گناهکار ( اثر (فرانسواگیه) ترجمه آقای نصر الله فلسفی چاپ شده است . پاورقی مذکور در صفحه سوم نیز چاپ شده و در صفحه چهار روزنامه اخبار خارجه است

سرمقاله شماره سوم روزنامه تحت عنوان (مکتوب همکار ) بقلم مدیر و نگارنده روزنامه عصر انقلا ب، آقای سعید نفیسی است . خلاصه سر مقاله که آقای نفیسی نوشته این است که مدتی است روزنامه نمیخوانم ولی دو شماره روزنامه شمارا (آسمان) خواندم ، من غائبانه شما را دوست میدارم و آنوقت که شیراز مجله (خاور) را مینوشتید ارادت داشتم . شما آقای عرفان سه سال است بطهران آمده اید و در این محیط آلوده منزل کرده اید، من بدبختانه بواسطه توقیف بودن روزنامه خودم نمیتوانم در آن چیزی بنویسم و از این جهت این مقاله را بروزنامه شما فرستادم . شماره چهار سال اول آسمان در تاریخ ۲۸ اسد ۱۳۰۲ شمسی منتشر شده است .

میرزا محمود خان عرفان

آقای محمود عرفان اصلا از مردم شیراز و خدمات اداری خود را در این شهر شروع نموده ، وی تا سال ۱۳۳۸ قمری در فارس بسر میبرد و در همانجا در سال مذکور چهار شماره مجله خاور را منتشر ساخت (رجوع شود بحرف خ کتاب) پس از آن بطهران عزیمت کرد و در وزارت دادگستری مشغول خدمت شد . چند سالی در عدلیه اصفهان انجام وظیفه میکرد . الحال در وزارت دادگستری در طهران از اعضای عالیرتبه بشمار میرود . آقای عرفان مردی مطلع و دانشمند و علاوه بر مجله خاور و روزنامه آسمان مقالات متعددی در جراید و مجلات ایران نوشته و چند رساله نیز جداگانه چاپ کرده است من جمله ترجمه منظومه پهلوانی همر شاعر معروف یونانی بنام ( ایلیاد ) است. آقای عرفان ایلیاد را بفارسی روان ترجمه نموده و در سال ۱۳۰۴ شمسی ؛ در ۱۴۶ صفحه بقطع پستی آنرا در مطبعه روشنایی طهران بچاپ رسانیده است . ترجمه مذکور بسیار پسندیده و جالب توجه واقع گردیده است.

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

  •  صاحب امتیاز  و سردبیر محمود عرفان 

سال مورد نظر را انتخاب کنید