روزنامه اتحاد اسلامی
روزنامه اتحاد اسلام، در طهران، بمدیری و نویسندگی ( شیخ حسین لنکرانی) تاسیس و شماره اول سال آن در چهار صفحه با قطع بزرگ و چاپ سنگی در روز شنبه ۲۶ شوال ۱۳۴۲ مطابق ۱۱ جوزای ۱۳۰۳ منتشر شده است .
علت تاسیس و انتشار این روزنامه بقسمیکه در سرمقاله شماره اول تحت عنوان ) با اینکه مایل نبودم چرا حاضر شدم ) ذکر شده از این قرار است « مجتمعین مسجد سلطانی ( منظور مسجد شاه طهران است که در سال ۱۳۰۳ جمعی بعنوان نجات بین النهرین از مظالم انگلیسها ؛ در اینجا مجتمع شده و از دولت جد ا تقاضای کمک و همراهی مینمودند ( که برای استخلاص حرمین وبین النهرین جمع شده بودند روزنامه لوای بین النهرین را تا شش شماره منتشر نموده ولی چون روزنامه مذکور نتوانست از همه جهت مظهر افکار جمعیت باشد، لذا از طرف جمعیت تعطیل و چون نامه هائی دائر بانتشار روزنامه رسید که باید حتما روزنامه منتشر شود؛ من بر خلاف نظر سابق خود حاضر شدم که جریده اتحاد اسلام واطبع و نشر نمایم .
پس از این قسمت مینویسد با اینکه میل نداشتم روزنامه نویس معرفی شوم ولی فلا حاضر شده و چون سابقا یک ورقه بعنوان شماره اول جریده اتحاد اسلام شده و این شماره بمنزله شماره دوم است؛ مع ذلک در معنی این شماره اول اتحاد اسلام و شماره هفت لوای بین النهرین است
ما نیز به پیروی از نظر مدیر روزنامه، این شماره را شماره اول ضبط کرده و تاریخ انتشار را؛ تاریخ این شماره دانستهایم. مندرجات شماره اول پس از درج سرمقاله؛ عبارت از نطق خالصی میباشد که تمام صفحات ۳ و ۴ روزنامه را پر کرده است در حقیقت ر و ز نامه اتحاد اسلام هم مانند لواء بین النهر ین تحت نظر خالصی و برای ترویج و اشاعه افکار این مجتهد و مفتی تبعیدی بوده و بهمین جهت میتوان هر دوی این دو روزنامه را ناشر افکار شیخ مهدی خالصی دانست. در زیر عنوان روز نامه اتحاد اسلام این سطر درج است: یا تقاضای توجه بمقدمه مندرجه در همین شماره تذکر میدهد که این روزنامه بجای جریده لوای بین النهرین برای مشترکین ارسال میشود. خصوصیات اتحاد اسلام از این قرار است: محل اداره موقتاً سرای حاج خان عجالتا هفته دو شماره منتشر میشود. قیمت اشتراک: هر صد نسخه ۴ صفحه، با همین قطع که جمعا چهارصد صفحه میشود، داخله ۵ تومان، خارجه شش تومان. تکشماره هفت شاهی ۰ از این روزنامه نگارنده تا شماره ۱۳ مورخ سه شنبه ۱۲ ذی حجه ۱۳۴۲ – ۲۴ سرطان ۱۳۰۳ در دست دارد و ظاهراً این شماره که روى یک ورق هم چاپ شده، آخرین شماره منتشره باشد چه بقسمیکه در جراید آن ایام نوشته شده شیخ حسین لنکرانی در شب ۱۸ ذیحجه ۱۳۴۲ قمری از طهران بمشهد و کلات تبعید شده و پس از چند ماه توقف اجباری در آن نواحی در رجب ۱۳۴۳، از راه قفقاز و رشت بطهران بازگشته است روز نامه طلوع شماره ۶۶ سال دوم مورخ ۲۶ دلو ۱۳۰۳ مطابق ۲۹ رجب ۱۳۴۳ بعنوان ( خیر مقدم ) می نویسد: « آقای آقاشیخ حسین لنکرانی مدیر روزنامه اتحاد اسلام که از لیله ۱۸ ذیحجه بکلات سپس در مشهد مقدس رضوی اجباراً انزوا گرفته بودند اخیراً از راه قفقاز مراجعت و بعد از چند روز توقف در رشت بطهران حرکت میکنند»
شیخ حسین لنگرانی از احرار و آزادیخواهان معروف ایران و از میلیون افراطی است؛ وی بطرفداری از عقایدی کمونیستی معروف و در زمان رضا شاه فقید بانز وا و مدتی را نیز در حبس میگذرانید. در دوره چهاردهم بنمایندگی مجلس انتخاب گردید و در مجلس جزء دسته اقلیت بود. بعلت دارا بودن عقاید افراطی بعد از شهریور ۲۰ نیز چند بار مورد سوء ظن قرار گرفته من جمله یکبار در سال ۱۳۲۲ شمسی جمعی ناشناس بخانه وی ریخته و او را تهدید بقتل نمودند. در ۱۳۲۶ در زمان حکومت قوام السلطنه؛ مدتی بکرمان تبعید شد و نیز پس از واقعه قتل مسعود؛ باتهام شرکت در قتل؛ با برادرانش، مورد بازجوئی مقامات شهربانی قرار گرفت و ویرا بعلت همین اتهام از کرج دستگیر و بطهران روانهاش نمودند. منتهی پس از چند روز آزاد شد برادران لنکرانی – آقای شیخ حسین لنکرانی دارای چهار برادر است که چون در تمام امور با یکدیگر و متفقند ببرادران لنکرانی معروف شده و نامهای آنان بدین قرار است شیخ حسین لنکرانی؛ احمد: حسام، مصطفی؛ مرتضی لنکرانی • که در بین آنها شیخ حسین معمم و ارشد برادران است. در واقعه قتل محمد مسعود مدیر روزنامه مرد امروز، نیز تمام برادران متفقاً دستگیر و بشهربانی احضار گردیدند برادران لنکرانی باندازه متنفذ و صاحب شانند که کمتر واقعه در طهران رخ میدهد که بدون اطلاع وصواب دید آنها باشد. پیش آمد قتل مسعود یکی از آن و قایع بشمار میرود. رویهمرفته برادران لنکرانی و بخصوص آقاشیخ حسین لنگرانی دارای یک زندگانی پر از حادثه و مردمی ماجراجو بشمار میروند.
به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳
به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳
شناسنامه
- صاحب امتیاز و مدیر حسین لنکرانی
- صاحب امتیاز و مدیر حسین لنکرانی