روزنامه طبیعت

روزنامه طبیعت در طهران بمدیری (میرزا تقی خان بهرامی) ناسیس و در سال ۱۳۳۹ قمری منتشر شده است، شماره اول این روزنامه در برج جدی و شماره: وم آن در برج دلو ۱۳۹۹ شمسی انتشار یافته و از اینرو طرز انتشار آن ماهیانه بوده است. طبیعت پس از نشر چند شماره تعطیل می‌گردد و مجدداً در جدی سال ۱۳۰۱ شمسی بکمک عده از جوانان تحصیل کرده بطور هفتگی با مندرجات جالب‌تری اشاعت می‌یابد. شرحی که ذ بلا نقل می‌شود از شماره ۴ سال دوم و مربوط بایندوره است.

طبیعت که در عنوان آن موجد (تقی بهرامی) و سردبیر (سید علی آقای عظامی) و صاحب ومدیر ومسئول «ع. کافی» معرفی گردیده معمولاً در چهار صفحه بقطع وزیری و با چاپ سربی «مطبعه سعادت» طبع و منتشر شده در سر لوحه روز نامه کلمه ( طبیعت » با خط نسخ و در بالای آن آیه « هل بستوی الذین یعلمون والذین لا یعلمون، و در زیر آن سال (۱۳۳۹) که سال تأسیس روزنامه است، نوشته شده در دو طرف آن این دو فرد شعر: ترک درختان سبز در نظر هوشیار * هر ورقش دفتر یت معرفت کردگار. درج گردیده است. وجه اشتراک روزنامه سالیانه ۷ تومان شش مامه ۴ تومان. برای محصلین و کارگران قیمت نصف خواهد بود. نگشماره شش شاهی است.

سیاق مطالب روزنامه ادبی و مشتمل بر اشعار فکاهی نظیر «گل زرد» و «نسیم شمال» و «امید» است برای نمونه قسمتی از اشعار روزنامه را بنقل از شماره چهار سال دوم مورخ یکشنبه ۲۶ رمضان ۱۳۴۱ قمری مطابق ۱۶ ثور ۱۳۰۲ شمسی ذکر می‌نمائیم در این شماره در ستون اول اشعاری تحت عنوان «عجل علی ظهورک یا صاحب الزمان» چاپ شده که چند شعر آن این است

بگرفت ظلم وجور سراسر همه جهان

رحمی نمانده بردل ببر و زه بر جوان

 

بازآی‌ای شهنش دین شاه انس و جان

آتش بزن زتیغ تو بر خرمن خان

 

عجل علی ظهورک یا صاحب الزمان

دو فرد آخر اشعار چنین است:

یارب بحق حرمت طه و پس

یارب بحق شاه زمان خسرو زمین

 

بر من عیان نما تو شهنشاه انس و جان

عجل علی ظهورک یاصاحب الزمان

 

اشعار مذکور بامضای ( یوسف الحسینی » است بعد از این اشعار، اشعار دیگری بعنوان «مسجد شاه» چاپ شده که بیت اول آن‌ها این است:

ساحت دلگشای مسجد شاه

باز شد خلق را تفرج گاه

 

این اشعار بامضای «خلیفه رضای کفاش» است. در ستون دوم صفحه درم اشعاری بعنوان ( غوغای وکالت » چاپ شده که اینطور شروع می‌گردد:

باز از بهر وکالت هر طرف غوغا شده

موقع آراء شده

 

انتخابات جدیدی بهر ما پیدا شد.

موقع آراء شده

 

این اشعار نیز بامضای « یوسف الحسینی » است، اشعار دیگری در همین شماره بعنوان حاجی آقا ورشکسته. بامضای عمو یادگار طبع گردیده که قسمت اول آن‌ها چنین است:

حجره خودرا بسته

حاجی آقا ورشکسته

از غم و رنج روزگار

دست کشیده زکار

رفته اندرین بهار

حاجی آقا ورشکسته

کنج سرا نشسته

علاوه بر این اشار چند اخطار مربوط به عرفی اشخاص برای انتخابات مجلس شورایملی در این شماره درج است.

تقی بهرامی آقای دکتر تقی بهرامی فرزند مرحوم دکتر مهذب ا لسلطنه در جایی خود را فارغ التحصیل دارالفنون معرفی نموده است نامبرده در سال ۱۳۱۲ شمسی در تشکیلات اداره کل صناعت و فلاحت رئیس دایره مؤسسات فلاحتی بوده است.

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

  •  صاحب امتیاز : میرزا علی کافی

سال مورد نظر را انتخاب کنید