روزنامه حقیقت

(حقیقت) در سال ۱۳۰۰ شمسی در طهران منتشر شده که بذکر خصوصیات آن میپردازیم روزنامه حقیقت در طهران به صاحب امتیازی ( ع . بهبهانی) و مدیر مسؤلی (س.م) تاسیس و شماره اول آنروی یک ورق بزرک ، با چاپ سربی، در مطبعه ایران طبع و در تاریخ ۹ جدی ۱۳۰۰ شمسی منتشر شده است. این روزنامه خودرا ( اجتماعی و طرفدار رنجبران و اتحادیه های کارگران » معرفی نموده و شعار روزنامه جمله « رنجبر روی زمین اتحاد » میباشد که بالای اسم روزنامه چاپ شده . محل اداره طهران خیابان پستخانه . قیمت روز نامه یکاله داخله ۵۰ قران ، خارجه ۶۰ قران . ششماهه ۳۰ و ۳۵ قران . طرز انتشار روز نامه هفته دوبار بوده و روزهای ۳ شنبه و پنجشنبه منتشر میشده است . در عنوان روز نامه علاوه بر خصوصیات مذکور این رباعی درج است :« ای آنکه بزور ثروت خود مستی * دانی بود پس بلندی پستی . گرکارگر امروز شود خوش باتو * فردا که انتقام ایمن هستی »

مقاله افتتاحی روزنامه باین عبارات شروع میگردد : حقیقت . راستی میتوان این کلمه قشنگ این ارمان و این ایده آل تمام بزرگان و متفکرین دین را موضوع مقصود قرار داد ؟ …» در شماره اول پس از سرمقاله مذکور مقاله تحت عنوان ( سیاست اقتصادی جدید روسیه یا افلاس مسلک کمونیزم ) و بعد اخبار داخله و حوادث خارجی و در پاورقی روزنامه ترجمه کتاب ( پرگرام ایر فوزن تالیف کارل کانوتسکی ) چاپ شده است ، روزنامه حقیقت پس از مدتی هفته پنج شماره در چهار صفحه بقطع بزرک طبع و توزیع گردیده از این روزنامه نگارنده فعلا تا شماره ۱۰۴ مورخ جمعه دوم سرطان ۱۳۰۱ مطابق ۲۲ ژوئن ۱۹۲۲ در دست دارد.

در روزنامه تهران مصور شماره ۱۶۳ مورخ جمعه ۴ مرداد ۱۳۲۵ شمسی درجائی که زندگانی پیشه وری را مینویسد از کارهای نامبرده یکی تاسیس روزنامه را بنام حقیقت ذکر میکند بدین قسم که : « آقای جعفر جوادزاده . ( نام فامیلی سا بق پیشه وری ) در اوایل سلطنت اعلیحضرت فقید حزب کار را تشکیل داده و روز نامه بنام حقیقت در تهران منتشر کرده و فعالیتهای تبلیغاتی دیگری نیز مبادرت نمود ولی در این بین اسنادی از جاسوسیهای او را که بنفع یک دولت بیگانه بود شهربانی کشف نموده و او را دستگیر و در زندان قصر محبوس گردید »

اگر منظور از روزنامه حقیقت که ارگان اتحادیه کار بوده همین روز نامه است که ما شرح آنرا نوشتیم که این روزنامه خیلی جلوتر از اوایل سلطنت اعلیحضرت فقید تاسیس ومنتشر شده و اگر روزنامه دیگریست که نگارنده از آن اطلاعی ندارم و نمونه از آن بدست نیاورده ام. ونیز (س.م) که در عنوان روزنامه مدیر مسئول معرفی شده تاکنون بر نگارنده مجهول است. در روزنامه طوفان شماره ۲۷ سال دوم مورخ ۱۸ تقرب ۱۳۰۱ شمسی بعنوان اعتراض بر توقیف مجدد روزنامه حقیقت اینطور مینویسد بقرار اطلاعی که باداره رسیده است جریده حقیقت دیشب در حین طبع توقیف شد. پس از انتشار بیانیه ۳۱ جوزا و توقیف جراید و آزادی آنها به موجب بیانیه ۱۷ محرم آیا این توقیف ثانوی قصاص قبل از جنایت نیست خبر مذکور میرساند که روزنامه حقیقت چند بار توقیف شده است.

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

  •  صاحب امتیاز : حسین خان

سال مورد نظر را انتخاب کنید