روزنامه الجناب 

الجناب یکی از روزنامه‌های قدیمی است که در اصفهان بعد بری ( حاج میر سید على جناب ) تأسیس و هفته یکمرتبه در هشت صفحه بقطع ۲۳ در ۴۶ سانتیمتر با چاپ سنگی و خط نستعلیق؛ منتشر شده است شماره اول روزنامه الجناب در شهر شوال ۱۳۲۴ قمری انتشار یافته و آبونه سالیانه آن بدین قسم معین گردیده است: در اصفهان ۲۵ قرآن و در خارج اصفهان مخارج پست اضافه می‌شود. ششماهه ۱۵ قرآن قیمت اعلان سطرى یک قران. الجناب در هر شماره در ضمن دو سطر که در زیر عنوان روزنامه چاپ شده بدین قسم معرفی شده است: « روزنامه‌ایست ملی کاشف از ناهت ملت نجیبه و باحث از اخبار و علوم و منافع راجعه بملت و متشکر از عنایت ایصال اخبار و فصول و مواد علمیه مقتضیه با آزادی آزاد راج کل با تادیه عوض در موقع مناسبت » علا بر این ( روزنامه آزاد هفتگی ) در عنوان قید شده است.

از ملاحظه دو سطر فوق بر خوانندگان معلوم می‌گردد که مدیر روزنامه تا چه اندازه ساعی بوده است که عبارات را پیچیده و مشکل بنویسد و در حقیقت معانی را فدای الفاظ بنماید و جای تعجب است که این طرز نگارش در مندرجات و مطالب روزنامه نیز بکار رفته و شاید از این جهت روزنامه الجناب در میان جراید فارسی بی‌نظیر و یا اقل کم نظیر است، چنانچه اسم روزنامه (الجناب) نیز تازگی دارد یعنی مصدر کردن ( جناب ) بالف و لام عربی و گویا که مرحوم حاج می‌رسید علی جناب علاقه شدیدی باستعمال الف و لام داشته چه نام کتاب وی نیز ( الاصفهان ) است. برای این که خوانندگان بطرز نگارش و نوع مطالب روزنامه اطلاع پیدا کنند قسمتی از سر مقاله شماره دوم سال اول روزنامه را که بعنوان ( قابل توجه مجلس محترم ) بقلم مدیر روزنامه نوشته شده نقل می‌نمائیم:

روزنامه شریفه مجلس اشعاری بود از این که شخصی اسانید بمجلس ارائه نمود و جواب شنید که این مطلب شخصی است عقیده پاره‌ای این است که این جواب خلاف مامول واقع شده است. برهان ذلک. هر شکایتی اعم از شخصی و جماعت با نوع بواسطه اظهار وقوع مخالفتی است با یکی با بیشتر از قوانین و عواید مرسومه مملکت و این مستند می‌شود بعدم متابعت قانون وهتک ناموس تمدن پس هر شکایت حقیقی بوجهی نفع رفعش عاید می‌شود بهمه اهل مملکت و علیهذا هر مطلبی نوعی است و بوجه دیگر هرگاه حرف مبحث مجلس منحصر باشد بکلیات باز شایسته چنان بود که جواب را ارجاع بلکه انهاء بمجل ومحکمه مخصوصه آن نوع شکایت بنمایند با ملاحظه و نگرانی از تحقیقات آن محکمه مرجوع الیه تا هم محکمه بطور امنیت رسیدگی و حکمش بانجام برسد و هم مجلس بزودی رفع در سر از خود نکرده باشد جهت سرمشق آتیه و سایرین و ذلک ما ارد نایا نه… »

مقاله مذکور دو صفحه روزنامه را اشغال کرده و هر صفحه روز نامه نیز د و ستون است. با اینکه رسم و معمول ما در این کتاب بر انتقاد نیست ولی ناچارا باید متذکر شویم که این سبک نگارش در تاریخ روزنامه‌نگاری ایران بی‌سابقه است. و خیلی مایه تعجب است که روزنامه‌ای که برای عوام و توده مردم نوشته می‌شده و غرض از نشر آن تنویر افکار عمومی بوده بدین طریق نوشته شود نگارنده با همه کوششی که بکار برد از درک مفاد مقاله مذکور عاجز ماند. مندرجات الجناب بیشتر مقالات طولانی و مفصلیست که بطرز مذکور نوشته شده بعضی از مقالات آن از این قرار است: ( لا صدر لمن تصدر ) الله الحمد جلسه ثانیه یوم سه شنبه نهم مجلس ایالتی منعقد شد . سر مقاله شماره چهارم ) مقدمه و تذییل : لطف تاریخ ، بقیه خسارت درتان پنجم ( سر مقاله نمره ششم منظور از عنوان مذکور این است که مقاله در شماره قبل بعنوان خسارت تازه نوشته شده و این مقاله دنباله آن است آنوقت تان اسم روزنامه ایست بفرانسه که قسمتی از مقاله از شماره پنج روزنامه نقل شده است، چنانچه بلا فاصله در زیر این عنوان نوشته فرانسه یعنی وقت ( انکشاف جدید . علاوه بر مقالات مذکور از چهارم در بعضی از شماره های روزنام ادارات مکتوبات شهری و حاجی میرزا شنیده می پندانه لگرافات خارجی نیز من نیم و شار احتمال از قیمت ایران سفری کران چاپ شده است · روزنامه الجناب نگارنده باری بود به شهرهای بنده تا نمره نهم آن مورخ ۲۹ ذی حجه ۱۳۲۴ قمری که پهلوی این زنده است می کاشت از بابت هفته نییه بسته تبارک و تعالی عمره چهارم سال اول مالیان آبونه منهای در مرادی خارج مواد و مصانه اسیان وجه آیوانه از بر ما تقدیم کرده علوم و منافع را جعه بخت و تشکر از خاصیت ایصال اخبار و محصول و مواد دیلینه تصفیه با آزادی از امرا کی داتا و یه عرضی به موقع به سایت سرلوحه روزنامه الجناب . این تاریخ ) عدل مظفر ( چاپ شده ، در دست دارد . آمیر سید علی ،جناب مرحوم جناب در مقدمه کتاب الاصفهان نام پدر و جد خود را اینطور نوشته است میر سید علی بن میر محمد باقر بن میر محمد حسین المشتهر بجناب» در ۲۵ ذی حجه ۱۲۸۷ قمری در اصفهان متولد گردیده و پس از رسیدن بسن شباب علوم دینی و ریاضیات را در آنجا تحصیل و با کمال رسانیده است . وی از سادات اصفهان و از خاندانی مشهور و معروف بوده و قسمت اعظم زندگانی خود را صرف تکمیل علوم وفنون گردانید و من جمله برای تدوین کتابی درباره اصفهان سالهای سال زحمت کشید تا این که تالیف کتابی بنام ) الاصفهان ( مشتمل بر خصوصیات این شهر از اسم و بنا و موقع و حالات طبیعی و متعلقات ریاضی و حوادث مهمه واقعه در آن و اسامی مشاهیر منسوب بانجا موفق گردید . قسمت اول این کتاب نفیس – بقطع بزرک ، با چاپ سنگی و خط نستعلیق در چاپخانه فرهنگ اصفهان طبع شده است. این قسمت با اینکه جزء کوچکی از اصل کتاب میباشد ولی میرساند مرحوم جناب تا چه انداره در تدوین کتاب زحمت کشیده و رنج متحمل شده است در پاورقی کتاب مذکور مقداری از ترجمه سفرنامه شاردن نیز چاپ گردیده است . -۲۴۷از مرحوم جناب جزوه کوچک دیگری بنام (راهبر برای مسافرین اصفهان) در ۴۷ صفحه کوچک؛ در سال ۱۳۰۶ شمسی در چاپخانه اتحاد اصفهان طبع شده است.

مرحوم جناب با اینکه در اصفهان سکنی داشت ولی گاهگاهی بطهران مسافرت می‌نمود و من جمله در یکی از این سفر‌ها، پس از چند روز بیماری در ۲۹ اسفند ۱۳۰۹ شمسی بسن ۶۲ سالگی وفات یافت خاندان جناب در اصفهان معروف و مشهورند و معروفترین افراد این خانواده آقای دکتر کمال جناب و آقای آقاضیا الدین جناب که هر دو از خدمت‌گزاران صدیق فرهنگ می‌باشند.

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

  •  مدیر مسئول حاج میر سید علی  جناب

سال مورد نظر را انتخاب کنید