روزنامه اصفهان

روزنامه اصفهان، برقمیکه در عنوان آن نوشته شده از آثار قلم و نتایج افکار و همم جناب میرزا حسینخان اعتلاء الدوله و عنوان و آدرس و مکاتبات بنام ( میرزا جعفر خان منشی ملقب بمعتمد السلطان ، ناظم اذاره، در چهار باغ اصفهان است ) این روزنامه در شهر اصفهان تاسیس و شماره اول آن با چاپ سنگی و خط نستعلیق بسیار خوب در تاریخ دو شنبه سلخ شهر رجب ۱۳۲۵ قمری مصارف مطادف و مطابق ۱۷ سنبله سال قوی ئیل ترکی و ۹ سپتامبر ۱۹۰۷ میلادی منتشر شده است . اصفهان در چهار صفحه وزیری قطع ۲۱ در ۴۶ سانتیمتر و در صفحه مشتمل بردو ستون؛ هفته سه نمره طبع و روزهای شنبه و دوشنبه و چهار شنبه توزیع میشده ، کاتب روز نامه میرزا فتح الله فرزند افسر که هر دو از خطاطان معروف اصفهان و در هر شمار . نام خود را در آخر صفحه چهار درج نموده است میرزا فتح الله خان افسر ؛ علاوه بر روزنامه اصفهان؛ پس از مرگ پدرش؛ بشرحیکه بعدا خواهیم نوشت عهده دار نوشتن روزنامه فرهنک گردیده و نزدیک هشت سال این روزنامه بخط میرزا فتح الله است و یکی از مزایای این دو روزنامه یعنی فرهنگ و اصفهان همین حسن خط می باشد که بخط یکی از خطاطان بزرگ آنزمان تحریر شده .

اسم روزنامه ( اصفهان ) بخط نستعلیق درشت و در زیر آن سال تاسیس ۱۳۲۵ و در بالای آن ( هو المستعان ) درج است . قیمت اشتراک و آبونه در اصفهان سالیانه سه تومان ، ششماهه هفده قرآن ، سایر ممالک ایران بترتیب : سه تومان و ششهزار و دو تومان؛ هندوستان و افغانستان دوازده روپیه و هفت روپیه در تمام اروپا و عثمانی بیست و پنج فرانک . روسیه و ترکستان ده منات – شش منات اعلانات هر کلمه صد دینار . قیمت هر نسخه سه شاهی.

مرام و مسلک و نوع مطالب روزنامه، در ضمن دو سطر ؛ در زیر عنوان ؛ بدین قسم معرفی شده :

« این جریده آزاد است و از هر قوله تحت عناوین و مقالات مخصوصه بحث و لوایح مفیده و مراسلات با امضای معروف یا تعرفه را بامتنان پذیرفته و درج می کنند و بهر صورت مسترد نمیشود . »

منظور از کلمه آزاد که در اینجا ( این جریده آزاد است ) ذکر شده و هم چنین در بعضی از جراید قبل از مشروطیت و زمانهای نزدیک پس از مشروطیت دیده میشود، در مقابل جراید و روزنامه های دولتیست که برای درج هر گونه مطلب و مقاله آزاد نبوده اند. این موضوع بتفصیل در مقدمه مورد گفتگو قرار گرفته خوانندگان بدانجا رجوع فرمایند.

راجع بعلت انتشار و وجه تسمیه روزنامه بنام اصفهان شرحی در مقاله افتتاحی بقلم مدیر روزنامه نوشته شده که برای مزید اطلاع خوانندگان چون نسخ روزنامه خیلی کمیاب و دسترسی بدان مشکل است ؛ عین مقاله را در اینجا نقل میکنیم :

بسمه تعالی . افتتاح وعنوان.

« پس از شکر و حمد خدا و صلوه وسلام بی منتهی بر خاتم انبیا و ائمه هدى علیهم الصلوه والسلام باحترام معروض محضر انور مطالعه کنندگان عظام میدارد . سالیان درازی بود که خاطر فاتر خیال ترتیب و طبع روزنامه و بقدر قوه عاجزانه تصور تقدیم این خدمت ناچیز را مینمود و هر وقت بیک مانع و محظور موفق بمقصود و و منظور نمیشد تا در این اوان که تقدیر پروردگار و گردش افلاک وادوار بنده را باین خاک و دیار انداخت و از بعضی جهات دیگر تا اندازه ای زمانرا مساعد و معاضد برای آن ساخت لهذا بی آفاته وقت باجرای مقصد دیرینه پرداخت ولی واضح است این مقصود آنطورها که اصلا در نظر و مطلوب ارباب بصر است لوازم و شرایطی دارد که همیشه همه آنها در هرجا فوری فراهم نمی آید و بالضروره والمجبوریه بدوا و آنا از تمامی نواقص و شوائب مبرا و منزه نمیماند فقط از حضرات مطالعه کنندگان حالا و مالا دو امید دارد یکی آنکه علی العجاله معفو باشید و دیگر اینکه انشاء الله بمساعدتشان آتیه در رفع نقایص حتى الامکان سعی و جہد نماید بهر صورت از خداوند منان موفقیت میخواهد ومنه التوفیق وعلیه التکلان.

وجه تسمیه هر چند از آنجا که میخواهیم بقدر ممکن این جریده را به اصطلاحات متداوله و عبارات سهل و ساده بنویسیم خواستیم بلکه اسم او را هم با این مقصود موافق و با رسم آن مطابق کنیم زیرا مقدرات جهان و مقتضیات زمانرا هر وقت اقتضائی است که جهانیان را از آن گریزی نیست مثلا زمانی تمجید ( دره نادری ) و ( مقامات حریری ) و توصیف ( وصاف ) و نظایر آن باین بیان میشد که اگر دو نفر فاضل حاضر مجلس و محفل شوند یک صفحه آنرا مشکل میفهمند لیکن حالا عکس آنست قاطبه نوشتجات و خاصه روزنامجات که مقصد اصلی از آن استفاده و اطلاع عمومی است هر چه بفهمم نزدیکتر و حتی مطالب عالیه علمیه نیز هر قدر بذهن قریب تر باشد گمان داریم مرغوب تر شمارند و بیشتر بخوانند و بهتر بدانند چرا که حضرات علما و طبقات اعلی همیشه عالم و بارع بوده اند و سایر صنوف باید آگاه و مطلع بشوند و نمی بایست براى یک امر واحد در فهم لغات ودرک مندرجات بین محظورین واقع گردند و بزحمات و مشکلات بیفتند علاوه چون باره روزنامه ها بنام شهرها و رودهای شهیر که اسامی آنها دایم در افواه صغیر و کبیر و برنا و پیر است موسوم و در حقیقت بدون حاجت بکتب لغت و ( ژوغرافى ) معنى و محل انتشار شان معلوم است بنا بر اینها و اینکه هم از مطالعه کنندگان محترم رفع زحمتی و هم از خود برای لیله تسمیه ( شب شش ) و تکلفات آن دفع صعوبتی کنیم اراد . داشتیم که این جریده نا قابل خودمان را که بعون الله در اصفهان نشر مینمائیم به ( اصفهان ) که خاص وعام همه نام نامی این شهر گرامی را میدانند و روان دارند موسوم سازیم اما اینکه این نیست خود را عیان کنیم در مقام تیمن و تغال از حضرت مستطاب ملاذ الانام مروج الاحکام آقای ( ثقه الاسلام حاج آقا نور الله ) مد ظله اسم این روزنامه را استفتا و استعلان کردیم وفورا بزبان الهام بیان فرمود اصفهان و شکی نیست که این را جز بالهامات غیبی و تاییدات لاریبی حمل بچیزی نتوان نمود امیدواریم بغال نیک و باعث رغبت دور و نزدیک بوده در خدمت معارف پروران غیور و هموطنان عزیز عموما و اهالی با غیرت و ایمان اصفهان و آقا یا نیکه مراودات و مناسباتی با این ساحت پیدا کرده توطن در این سامان نموده اند خصوصا وسیله ترغیب و تشویق باشد و ( حب الوطن من الایمان ) مصداق آید . » این بود عین سرمقاله شماره اول روزنامه اصفهان.

مندرجات روزنامه؛ پس از سرمقاله ، قسمتی از اخبار داخله واخبار و تلگرافات خارجه میباشد ، منتهی در نوشتن اخبار بیشتر تفسیر آنها مورد توجه بوده تا نقل اخبار چنانچه در شماره اول در زیر عنوان ( ناخوشی و ناخوش ) که راجع بظهور بیماری ( طاعون ) در بحرین نوشته ، شرحی دایر بجلو گیری این بیماری نیز درج و علاوه براینها مقالاتی در باره اوضاع شهری و بخصوص انجمنهای ایالتی و بلدی درج است. نگارنده تاشماره ۲۸ مورخ ۲۸ شهر شوال ۱۳۲۵ قمری این روز نامه را در دست دارم .

مرحوم اعتلاء الممالک در هنگام توقف در اصفهان؛ پس از انتشار ۲۵ شماره این روزنامه بفکر افتاد که بجای یکی از سه شماره روزنامه اصفهان که در هفته منتشر میشد ؛ روزنامه دیگری موسوم به ( نقش جهان ) مشتمل بر تصویر و کاریکاتور طبع و منتشر نماید و یکسانیکه اصفهان را آبونه اند مجانا تقدیم دارد لذا ، بشرحیکه بعد ا در حرف نون این کتاب ) در روزنامه (نقش جهان یاد آور خواهیم شد روزنامه دیگری بنام ) نقش جهان ( منتشر ساخت و از اینرو مشارالیه مدیر و نویسنده دو روزنامه می باشد . اتفاقا بعد از شهریور ۱۳۲۰ که در اوضاع ایران تحولی حاصل گشت دو روز نامه بنامهای ( اصفهان ) و ( نقش جهان ) تاسیس گردید و در هنگام تالیف این کتاب هر دوی این دو روزنامه منتشر میشود .

روزنامه اصفهان بصاحب امتیازی و مدیری آقای امیر قلی امینی ، نویسنده سابق روزنامه اخگر ( برای اطلاع از شرح احوال آقای امینی رجوع شود به کلمه اخگر و باختر این کتاب ) و روزنامه نقش جهان بمدیرى ( حسین نور صادقی ) تاسیس و منتشر گردیده اولی هفته دو شماره و دومی در سنوات اول و دوم هفته دو شماره و سالهای بعد یومیه بوده است .

تمام سرمقاله ها و ترجمه‌های از عربی روزنامه نقش جهان از سال دوم ببعد بقلم نویسنده و مولف این کتاب و آقای حسین نور صادقی در نوشتن آنها هیچگونه دخالتی نداشته است .


باری پس از بیست و هفت سال مجددا روزنامه اصفهان بهمت آقای امینی و روزنامه نقشجهان بقلم نگارنده و پشت کار آقای حسین نور صادقی پا بدایره انتشار گذاشت و هر دو روزنامه رونق افزای مطبوعات شهر اصفهان گردیدند . اینک خلاصه تلگرام های خارجه : « از لندن تاریخ رمضان . سه فروند کشتی بخار یا قشون یونان بطرف کریت عازم شده » از لندن تاریخ، ایضا . از لندن ۱۶ رمضان از لندن ۱۷ رمضان . از برلین ۱۶ رمضان . از لندن ۱۸ رمضان . از آتن ۱۸ رمضان . از لندن تاریخ ایضا . از لندن ۲۰ ایضا از پاریس تاریخ ایضا . از لندن ۲۱ رمضان. از لندن ۲۵ رمضان – مصر ، « از قاهره بروز نامه دیلی نیوز تلگراف کرده اند که در صعید مصر و در مصر سفلی جمعی از سارقین و اشرار تاخت و تاز و نهب و غارت اموال مردم پرداختند…» جزیره کوبا و دولت اتاز و تی : اظهارات مسیو اولنی وزیر اتازونی در باب جزیره کوبامیان روزنا مجات ینکی دنیا موجب بحت و قیل و قال زیاد گردیده است…» مختلفه : « ماشین کتابت از اختراعات بدیعه جدیده ماشین بجهت نوشتن تعبیه شده است موسوم به داکتیل در زیر این قسمت شرحی از طرف اداره روزنامه در دو ستون نوشته شده است : انگلیس ؛ « روزنامه تان منطبقه پاریس می نگارد که همسایگان ما که آن سمت دریای مانش سکنی دارند یعنی اهالی انگلیس ۲۰۰۰ ایضا مختلفه . مکان تحت الماء ایضا تلگرافهای خارجه که مجددا رسیده است: از لندن ۲۶ رمضان . از لندن ۲۷ رمضان . از لندن ۲۸ رمضان از لندن ۲۹ رمضان . از آتن غره شوال . از آتن بتاریخ ایضا . از لندن بتاریخ ایضا . از بندر تولون بتاریخ ایضا . از لندن دوم شوال . از لندن سوم شوال . از بران بتاریخ چهارم شول . ( در زیر هر کدام از این عناوین خبری نقل شده است ) در شماره مذکور پس از اخبار فوق ترجمه داستانی بنام ( داستان ژرژ انگلی عاشق مادموازل مارتی پاریسی ) که باقیمانده نمرات سابق است چاپ شده ( داستان مذکور را مرحوم میرزا محمد حسین خان ذکاء الملک متخلص بفروغی بفارسی روان ساده ترجمه کرده و در همان ایام جداگانه نیز بطبع رسیده است ) و اسم روزنامه (اطلاع) بخط نسخ درشت و شماره روز نامه با حروف و عدد هر دو چاپ شده است . در زیر عنوان روزنامه در ضمن یک سطر بدین قسم روزنامه معرفی گردیده: این روزنامه بکلی از قید رسمیت خارج است مرکس ارتیکل و مطلبی که مفید بحال ملت و اطلاع عامه باشد و منافی و منافض با ملت و دولت نباشد باداره اطلاع بفرستد در این روز نامه نوشته میشود.»

هر صفحه روزنامه مشتمل بر سه ستون و هر نمره روزنامه از چهار تا هشت صفحه است. فهرست مندرجات هر نمره در اول ستون اول صفحه اول بترتیب ذکر مطالب چاپ شده . یعکس روزنامه ( ایران ) که در انتهای صفحه آخر نام ( اعتماد السطنه وزیر انطباعات و دارالترجمه خارجه ) ذکر گردیده در روزنامه اطلاع در هیچ یک از نمرات آن اسمی از اعتماد السلطنه نیست ولی همان قسم که در ابتدا نوشتیم روزنامه حدود یونان و عثمانی و حق عمومی فرنگ در این مسئله ) نوشته که با جملات زیر شروع میگردد: « بدون اینکه ما چندان در عقاید پلیتیکیه حسن داشته باشیم از روش کار چنین استنباط میکنیم که این مسئله….»

پس از مقاله مذکور ) تلگرافهای خارجه بموجب پوبلیک نیوس ) که و قایع مربوط بکشور انگلستان از آن نقل گردیده و بعدا وقایع اسلامبول وبطرز بوغ و پاریس و یونان بموجب روزنامه های خارجی سپس اخبار مختلف راجع بممالک اروپا و مصر نقل شده و مندرجات این شماره با نقل وقایع مصر خانمه پید ا میکند

روزنامه اطلاع یک روزنامه سیاسی و پلتیکی بمعنای آنروز بوده و برای کسانی که بخواهند از اوضاع سیاسی وحوادث اروپا و امریکا وبطور کلی از اتفاقات نیم قرن کشورهای جهان اطلاع حاصل کنند بهترین مجموعه ومدرک می باشد و چوان تا کنون این سبک روزنامه یعنی اختصاص مندرجات روزنامه بحوادث و وقایع خارجی ، در بین مطبوعات این کشور سابقه نداشته میتوان روزنامه اطلاع را درمیان جرایدفا رسی بی نظیر دانست .

نا گفته نماند که تنها مقاله که در طول مدت انتشار چندین ساله روز نامه اطلاع ، در صفحه اول ، مربوط بحوادث داخله نوشته شده ؛ سرمقاله ایست که در روز قتل ناصرالدین شاه ؛ بمناسبت این پیش آمد؛ با عباراتی دلنشین و روان که حکایت از تاثر شدید ملت ایران مینماید؛ در نمره ۳۹۳ مورخ شنبه سوم ذی حجه الحرام ۱۳۱۳ قمری چاپ شده است مقاله مذکور با عبارات زیر شروع میگردد:

قضیه عظمی

« داهیه دهیا و قضیه عظمای شهادت اعلی حضرت شاهنشاه مبرور شهید بی شبهه از غرائب نوائب و نوادر حوادث این جهان است که بناگهان از حجاب غیب بعرصه شهود آمده تمام جهانیان را متالم و محزون نمود…» بطور کلی مندرجات روز نامه اطلاع پس از درج سرمقاله تحت عنوان ( اجمال سیاسی ) که راجع بحوادت جهان و اختلاف دول نوشته شده بقیه عبارت از تلگرافهای خارجه و اخبار کشور های جهان است . بطور نمونه مندرجات نمره ۴۱۲ مورخ پنجشنبه پنجم ماه دی القعده الحرام ۱۳۱۴ بدین قرار است.

اجمال سیاسی : « اخبار مهمی که این ایام بتوالی و تواتر از اقلیم ار و پ میرسد همه راجع باغتشاش جزیره کریت و فتنه انگیزی یاغیان و جنگ و خونریزی میان مسلمین و عیسویان است . پیوسته مهمات حربی و استعداد بری و بحری دو ازین عثمانی و یونان بسواحل جزیره کریت و حدود خاک عثمانی و یونان میرود…» و شعر فارسی ( ص ۴۳) مینویسد من نمره ۳۱ سال دوم و نمرات و ۸ سال سوم این روزنامه را در دست دارم. نمره اول سال سوم آن در تاریخ سوم محرم ۱۳۲۹ قمرى مطابق ۱۴ ژانویه ۱۹۱۱ میلادی منتشر گردیده ، هر شماره آن ۸ صفحه یقطع ۸ و نیم در ۹ و نیم سانتیمتر است . وجه اشتراک سالیانه آن در ایران ده قرآن ؛ در هندوستان پنج روپیه و در سایر ممالک ۶ و نیم روپیه است.

آغاز سال تاسیس اصلاح محرم ۱۳۲۷ قمری بوده و در روزنامه چهره نما شماره ۳ سال ششم، مورخ غره صفر ۱۳۲۷ قمری، شرح زیر را راجع تاسیس و انتشار اصلاح ، تحت عنوان (نقل از گرامی روزنامه اصلاح منطبعه بمبئی ) نقل مینماید: «برای تاسیس این جریده جهانی داریم که شاید تدریجا در طی مقالات خود باظهارش پردازیم و حالا با وصف ضیق وقت همین قدر بملاحظه کنندگان اعلام میداریم که ابدا قصدی جز خدمت وطن و نوع خود نداریم و از اینرو بالمره با هیچ کس طرف نبوده و نیستیم و فقط هم خود را بر اجراء آن خدمت مصروف کرد و میکنیم و با همین خرابی اسباب و حقارت آلات که دلالت کامل بر بضاعت مزجات ما دارد اقدام نموده امید واریم مشترکین عظام و هم وطنان گرامی همین قدر بر ما منت نهاده عرایض مارا درست گوش دارند تا بلکه از توجهات الهی این سحاب مظلم از افق و طن مرتفع گردد و من الله التوفیق.»

ظاهرا از روزنامه اصلاح بیش از هشت شماره از سال سوم در بمبئی منتشر نگردیده و مدیر آن روزنامه را بطهران منتقل کرده است چه بشرحیکه جدا گانه ذکر خواهیم کرد روزنامه اصلاح در ذیحجه ۱۳۳۹ قمری در طهران منتشر شده است

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

  •  صاحب امتیاز    میرزا حیسن خان اعتلا الدوله

سال مورد نظر را انتخاب کنید