روزنامه آئینه عیب نما

روز نامه آئینه عیب نما، در طهران، بمدیرى ( ملک المورخین ) با چاپ

سنگی در سال ۱۲۸۶ شمسی منتشر شده است.

شرح حال ملک المورخین

مرحوم ملک المورخین از لحاظ روزنامه نگاری مقام بلندی را در تاریخ جراید حائز ودرابتدای مشروطیت چند روزنامه نامهای ( وطن – شاهنشاهی – آئینه عیب نما آزاد – صفحه روزگار ) منتشر نموده و از این جهت یکی از بزرگترین بانیان جراید ایران است.

میرزا عبد الحسین خان ملک المورخین فرزند میرزا هدایت الله خان ؛ پسر میرزا محمد تقی لان الملک سپهر کاشانی مولف کتاب ناسخ التواریخ معروف ، از طرف پدر بمیرزا مهدی خان وزیر نادر شاه و از طرف ما در بفتحعلی خان ملک الشعرای کاشانی منسوب است . ملک المورخین در سال ۱۲۴۸ شمسی مطابق ۱۳۸۹ قمری در طهران متولد و در ۳۱ تیر ماه سال ۱۳۱۴ شمسی پس از یک کسالت هشت روزه دنیای فانی را وداع گفت و بنا براین ۶۴ سال در این دنیا زندگی نموده است. وی مردی ادیب و شاعر و گذشته از زبان عربی بچند زبان خارجی آشنا بوده و گاهی اشعاری نیز و پر معنی میروده و در شعر ادیب تخلص میکرده است. ملک المورخین از سنین چهارده سالگی بتدوین تاریخ انبیا پرداخته و در سال ۱۳۲۲ پس از فوت پدر ؛ با دریافت لقب ملک المورخین مامور نگارش و اتمام دوره کتاب ناسخ التواریخ میگردد . آنمرحوم در دوران حیات در حدود صد مجلد کتاب در تاریخ و ادبیات و صنایع و دیانت اسلامی نگاشته که همه حکایت از علو مقام او میکند . در سالنامه ۱۳۱۳ پارس ص ۱۲۹ مینویسد « از جمله تالیفات مرحوم ملک المورخین تاریخ یومیه ایران است که از ۳۶ سال قبل تا کنون ( منظور سال تدوین این شرح است ) مرتبا وقایع هر سالی رادر یک مجلد جدا گانه برشته تحریر در آورده و حتی تا سه روز قبل از وفات هم از نگارش آن دست برنداشته است.

علاوه بر کتابهای مذکور ؛ مرحوم ملمک المورخین کتاب مهم دیگری که بصورت دائرهالمعارف میباشد و حاوی شرح لغات علمی وفنی و تاریخی و ادبی ، در حد و د سیصد هزار بیت ؛ نوشته و این کتاب در پنج مجلد بزرک است.

چنانکه قبلا اشاره کردیم؛ چون مرحوم ملک المورخین از آزادیخواهان معروف و وطن پرستان حقیقی بود لذا در آغاز مشروطیت موفق بتاسیس وانتشار چند روزنامه بنام‌های آینه عیب نما، وطن، شاهنشاهی؛ آزاد و صفحه روزگار: گردید و مادر محل خود بتفصیل از هر یک از این روزنامه‌ها جدا‌گانه گفتگو خواهیم کرد. دیگر از خدمات آنمرحوم تأسیس دو باب دبیرستان است. نامبرده آنچه بمیراث از پدر یافته بود همه را در راه تعلیم معارف و توسعه فرهنک خرج نمود و با اینکه تمام مدت عمر را در خدمات دولتی بسر برده تا آخر عمر سوابق خدمتش را مرتب نکرده بود.

ملک المورخین از جوزای ۱۲۹۷ رسما وارد خدمت وزارت فرهنگ گرد ید و مدتی هم ریاست معارف و اوقاف کاشان را عهده دار بود. از آنمرحوم نه نفر اولاد ذکور و اناث قدم بحرصه وجود گذاشته‌اند.

به نقل از "تاریخ جراید و مجلات ایران" نگاشته محمد - صدر هاشمی چاپ دوم ۱۳۶۳

شناسنامه

مدیر مسئول ملک المورخین

سال مورد نظر را انتخاب کنید